Aihealue revontulet

613 5

Taivaallista tulta

Revontulet leiskuivat melko voimakkainen viikko sitten Rovaniemen taivaalla.Ei tarvinnut lisätä sitä pientä"etelän lisää" enää kuvankäsittelyssä. Harmi,kun ei tullut matkaa oikein kunnon laajakulmaa,tulet näkyi niin laajalla alueella,kulkivat pitkälle etelätaivaalle ja korona valutteli säteitään taivaan lakipisteeltä... Tässä kuvassahan on tarkennus metsässä,mutta jätin sen kuitenkin... Panoraama tämä.   Oli tosi nopealiikkeinen korona,1 sek:n valotusaika oli liian pitkä.  
1085 6

Värilämpötilan säätö

Värilämpötila vaikuttaa yksiselitteiseltä mitattavalta arvolta, joka voidaan asettaa kohdalleen ja kaikki on oikein. Ikävä kyllä elävässä elämässä oikeata värilämpötilaa ei ole. Värilämpötilalla tarkoitetaan valon väriä ja se on helposti mitattavissa tilanteessa, missä on vain yksi selkeä valonlähde ja vähän heijastuvaa valoa, vaikkapa kuunvalo tai kynttilän valaistus. Valokuvauksessa kuvan sävyä säädetään antamalla kameralle tieto, mikä valo kuvassa on valkoista, värilämpötilan säätö, White balance. Se voidaan asetella kamerassa jpeg kuvaan,( raw kuvaan tämä sähköinen säätö ei vaikuta), tai varsinkin raw tallennuksessa värilämpötila...
534 0

Revontulia kauden lopulta

Nythän yötaivaat ovat jo hyvän kotvan olleet liian vaaleita revontulten näkymiseksi saati kuvaamiseksi. Tämä siis maaliskuun viimeiseltä päivältä, jolloin oli mukavasti nostetta aurinkotuulessa. Muutoin revontulten osalta päättynyt 2016-17 kausi oli aivan kohtuullinen, joskin yhtä selkeästi osoitus siitä, että kohti auringonpilkkuminimiä mennään. Tulevina vuosina siis Etelä-Suomessa revontulia nähdään entistä harvemmin, pohjoisessa muutos ei ole yhtä dramaattinen. Tämä kuva on seitsemän kuvan panoraama, jonka kuvakulma vaakasuunnassa n. 180 astetta. Kohtalaisen massiivinen kaari siis kyseessä.