Hirveitä ISOja

Keskiviikkona käväisin kavein mukana höpisemässä erään kamerauran jäsenillassa vähän omia kokemuksia hirvistä ja hirvien kuvauksista. Tämän jälkikeskusteluun liittyen vähän pohdittavaa. Koko parituntisen tarinaa en tässä nyt käy läpi, mutta…

Oman kokemuksen mukaan paras kellonaika hirvien tarkkailuun, kutsumiseen ja hirvikuvauksiin on auringonlaskusta pimeän tuloon ja vielä siitä vähän eteenpäinkin, joskin silloin kuvaus onnistuu vain lampun avulla. Tokihan hirvet liikkuvat jonkin verran myös valoisana aikanakin, mutta silloin hirvien saaminen kuvattavaksi on aika paljon vaikeampaa ja silloin kyseessä pitää olla hyvä hirvipaikka (hirvitiheys) tai mieluummin kohteena saisi olla pelottomat ihmisiin tai ainakin kuvaajaan tottuneet hirviyksilöt, kuten esimerkiksi Heikki Willamolla hänen seuratessa talven ajan emän ja kaksoisvasojen elämää.

Hämäräkuvausten takia kameralta vaaditaan isoja ISOja, mikä tuo väistämättä mukanaan ensin kohinan ja vähän myöhemmin myös vääristyneet ja käyttökelvottomat värisävyt. Värien vääristyessä vaihtoehdoiksi jää joko "sävytoonatut värit" tai sitten mustavalkokuvat.

Omalla kohdallani ISOt ovat liikkuneet 6400:sta ylöspäin, eikä 102400:kaan ole mikään harvinaisuus. http://beta.vuodenluontokuva.com/hirveeta-4/ hirvi on kuvattu vajaa kaksi viikkoa sitten 50 min ennen auringonlaskua. Tuo tilanne kesti kymmenisen minuuttia ja siinä ISOt pyörivät 20000-80000 välissä.

Lähes kaikki omat kuvat on otettu noin puoli tuntia ennen auringonlaskua tai sen jälkeen ja niistäkin suurin osa auringonlaskusta tunti eteenpäin. Eli jos hirvien tarkkailuun ja kuvaamiseen pitäisi suositella jotakin kellonaikaa niin tunti auringonlaskun kahta puolen voisi olla sellainen aikaikkuna jossa voi olettaa hirviä näkevän ja jos tuota vielä vähän tiivistää niin puoli tuntia auringonlaskun kahtapuolen voisi olla sopiva prime time.

Milloin kuva on sitten hyvä tai kelvollinen niin siihen vaikuttaa kuvan käyttötarkoitus. Silloin kun ei tarvita virheettömiä veitsenteräviä julkaisukuvia se jää itse kunkin kohdalla omaan arvioon?

Laitan tähän pohdittavaksi ja kommentoitavaksi kaksi samasta, samana iltana otettua hirvikuvaa. Ensimmäinen näistä on otettu puoli tuntia ennen auringonlaskua ISOlla 5600 ja jälkimmäinen puolisen tuntia auringonlaskua ISO-arvolla 102400.

Sen verran tuosta itse kuvaustilanteesta, että olin parkkeerannut auton hetkeä aikaisemmin hirven kulkusuuntaan nähden oikealle ja jossa kameraa repusta purkaessa ja jalustaa viritellessä päästelin kutsuhuutoja. Hetken päästä tietä kävellessä vähän reilun sadan metrin jälkeen huomasin kummun taakse tulleen hirven, josta tuo laadukkaampi kuva on otettu. Tuota tilannetta ei kestänyt kun muutaman minuutin kunnes hirvi palasi omia jälkiään myöten takaisin metsän suojiin. Tunnin päästä tapasin samaisen hirven tien toisella puolella olevan kummun takana uudestaan josta tuo toinen kuva. Tuossa nuorukainen seurailee naarashirven hajujälkiä. Vaikka tämä toinen kuva ei teknisesti ole kovin kummoinen itse tykkään tuosta huomattavasti enemmän ja siinä missä ensimmäinen kuva on vain kovalevyn täytteenä tuosta toisesta "kelvottomasta" kuvasta voisin tehdä printin omalle seinälleni.

Omalta kohdaltani syksyn kuvaukset ja foorumi jäänevät aika vähiin, mutta vaikka omat postaukset jäänevät nyt olemattomiin niin pyrin kuitenkin katsastamaan toisten otoksia edes silloin tällöin.


5 kommenttia

 1. luontokuvia

 2. hoojii sanoo:

  Molemmat ”kelvollisia”. Niin erityyppisiä, ettei voi verrata toisiinsa. Tyytyväinen oisin, jos tuollaiset onnistuisin kuvaamaan.

 3. lepy sanoo:

  Ykköskuva on oikein hyvä, kohina ei haittaa yhtään ainakaan tässä koossa ja yleensähän pahin moka on että se kohinan poisto vedetään täysin överiksi ja sen päälle yliterävöitystä, sitten on niin siistiä ja skarppia että.

 4. Jaket sanoo:

  Melkeinpä paras kohinanpoisto on nettikoko,sanoisin..eka kuvahan täysin kelpo lähes mihin vain,pieni tärävöitys vaan.Kait se käyttötarkoituksesta riippuu.

  Itteä kun kiinnostaa tekniikka ja korkeet ISO:t,niin hyvät tarinat sulla tuossa ja hirvitietoiskusta iso kiitos,kun en nin kuitenkaan luontomiehiä ole.

 5. harrastelija sanoo:

  Kiitos Teille. Saa jatkaa pohdintoja puolesta ja vastaan.

Vastaa