Hitaan suljinajan käyttö?

Sonyn ollessa matkalla parempaan kotiin ja uuden kakkosen ollessa vielä jossakin matkalla, oli mahataudin ja kesäflunssan välissä aikaa istuskella terassilla testailemassa tai rehellisemmin sanottua vähän opettelemassa hitaan suljinajan käyttöä. Olen tuota ennenkin käyttänyt ja omasta mielestäni välistä ihan hyvällä menestykselläkin, mutta kai se on totuuden nimissä sanottava, että enempi tai vähempi onnenkantamoisina. Kaiken lisiäksi onnistuneet otokset ovat olleet enempi tai vähempi liikkuvan kohteen liike-epäterävyyden hakemista. Nyt uattelin testailla "pysäytyskuvan" ja liike-epäterävyyden yhdistämistä.

Piilokojussa tämmösen testailu onnistuu hyvin jouhevasti, mutta Jarin ajatusten innoittamana uattelin samasen ketjun ajatusteni mukkaan vilkasita myös mitä tämän tienviitan sunnalta olisi löydettävissä ja alottoo hitaan suljinajan käyttöä koskevan ketjun myös tiällää, josko tiälttää sais oman kantapiän siästämiseks oppii. Oma kaino toive tietysti on, että tähän jatkoksi saisi muitakin aiheeseen liittyviä kuiva, jotta tämmösen yksinkertaisen maalaispojankin olisi helpompi pyssyy kärryillä. Ylläpito voi tietysti liputtoo tässää tagittamisen puolesta. Tietsikalla tämmösten seuroominen onnistuu tietysti tagittamallakin, mutta moppiililla niitten selloominen mönnöön liian vaikkeeksi.

Tässä kohteena vesisateessa kirsikkapuun oksalla istuva käpytikan poika tai tyttö, kumpi liennöön. 500 mm(x1,5), 1/50 s ja f5,6. Ainakin tässä tilanteessa 1/50 s suljinaika oli liian pitkä saadakseen sateen paremmin esille.

 

Aiheen tagina voisi olla vaikka "Hidas suljinaika".

Tagit eivät tällä hetkellä tietysti toimi enkä tosin itse nykyisestäsekametelitagisopastatykkääkään, minun puolesta joutaisi nykyisellään hävittää. Tuo "tagi" toimii hyvin myös Haku-kentän kautta ilman tuota vasemmanreunantagimeterlisoppaakin.


8 kommenttia

 1. JariS sanoo:

  Ihan hyvä kokeilu, jatka ja jatketaan, vaikka ilman tageja… Lintu on pysynyt hyvin paikallaan 1/50 sekuntia, ja sateen laadusta riippuen se voisi näkyä pieninä viivoina. Lyhyempi suljinaika taas pysäyttäisi pisarat, mutta kumpi on tehokkaampi sateen esiin tuomiseksi?

  • harrastelija sanoo:

   Tässä kohtaa satoi ihan riittävästi sateen kuvaamiseksi. 

   Totta, lyhyt suljinaika olisi pysäyttänyt pisarat ja tuonut sateen sitä kautta esille. Tässä suljinaika oli puolestaan niin pitkä, että pisaroista tuli turhan pitkät viirut mikä osaltaan ”hävittivät” ne kuvasta. Tässä kohtaa suljinajan olisi pitänyt olla lyhempi kuin tuo 1/50 s jotta pisarat olisivat näkyneet mutta näkyneet liikkeenä. Joku 1/160…1/200 olisi ehkä ollut tällä kohtaa sopiva. Tuhon aikaanhan vaikuttaa aika paljon sateen voimakkuus, eli kuinka isoja pisarat ovat ja millä vauhdilla ne putoavat maata kohden. Sama ongelma on myös lumisateella ja lumisateella lumipisaroiden leijumisnopeus ja siten myös sopivan suljinajan haarukka on vielä laajempi?

 2. Jaket sanoo:

  Mielenkiintoinen kokeilu.

  Ite en nyt kyllä huomaa pisaroita,enkä edes ”sadeviivoja”,sokea?,kirjoitikin liian pitkästä suljinajasta.

  Oma mielipiteeni tähän olisi ehdottomasti täysin pysähtyneet pisarat,eli jotain alkaen 1/1000->  🙂

  Itellä on sellainen pakkomielle,kuvaan aaltoja aina 1/50s,silloin ne liikkuu ja kaakkureiden liikettä 1/160s…

  • harrastelija sanoo:

   Kyllä niitä siinä on. Ongelmaksi tuossa tulee liian pitkä suljinaika ja pitkä putki ja suuri aukko. Liian pitkän suljinajan vuoksi pisara ennättää olla paikallaan vain niin lyhyen aikaa että taustan kuvajainen ”polttaa” kennoon vahvamman jäljen. Pitkän putki ja suuri aukko aiheuttaa taas sen, että terävyysalueelle tulee suhteellisen vähän pteräviä pisaroita, epäterävät sulautuvat enemmän tai vähemmän taustaan. Laitan tuon kuvan perään 100 % ropin tipun pään kohdasta, tuossa noita sadepisaran tuomia juovia on neljä.

   Aihe varmaan jakaa milipiteitä, mutta itse tykään enempi tällaisista sekamuotoisista kuvista jossa on myös liike mukana.

 3. Jaket sanoo:

  Tulin katsomaan mitä kirjoitit..

  Onhan siinä tosiaan sadeviivoja.Jatka kokeiluja,huonoja kelejä tunnestusti Suomen kesässä riittää 🙂

  Mites kaakkurit,etkö kuvaillut niitä viime kesänä,jos oikein muistan?

   

   

 4. harrastelija sanoo:

  ”Mites kaakkurit, etkö kuvaillut niitä viime kesänä, jos oikein muistan?” Oikein muistat. Minun kaakkurien tilanne on vähän huono ja osin minun syystä .

  Onkohan siitä pari vuotta kun pesivät paikallisten kertomusten mukaan pitkästä aikaa jonnii matkan päässä olevan suolammen rantaan. Ensimmäinen pesän johon ennättivät pyöräyttää jo munan hylkäsivät kai tahattoman häirinnän vuoksi. Toinen rauhallisemmalle vastarannalle tehty pesä tuotti sitten kaksi uutta kaakkuria. Tuosta sitten järkeilin tehdä niille tekosaaren ja se tuottikin viime vuonna taas kaksi uutta kaakkuria.

  Tänä vuonna ensimmäinen vuosi on toistanut taas itseään – tosin vähän pahemmin. Nyt kaakkurit aloittivat pesinnän tekosaaren vastapuolelle viimevuotiseen verrattuna. Kyseinen lampi ei ole mikään ”erämaalampi” vaikka keskellä korpea onkin. Siellä käy joku tai jokunen (tarkemmin en tiijä) kalasta ja valitettavasti olivat tehneet laudoista pitkospuut ja ongintapaikan juuri tuon pesän kohtaan. Huomattuani sen purin pitkospuut pois ja puomitin polun, mutta vahinko oli jo tapahtunut kaakkurit olivat jo hyljänneet pesän (ainakin oletan niiden hylänneen pesän juuri tuon häirinnän vuoksi).

  Pitkään luulin etteivät tee enää uutta pesää, mutta näkyvät tehneen, taas vähän eri kulmalle tuota tekosaarta. Valitettavasti toinen pesintä viivästyi sen verran, että pesässä on vielä munat.

  Miksi syy on osin minun? Tietysti sen vuoksi, että ankkuroin tuon tekosaaren liian hyväuskoisena häiriöalttiiseen paikkaan. Alkujaan tarkoitusenani oli viedä tuo saari mahdollisimman kauas rannoista, mutta ei tuollaista isohkoa ainakin biljoona kiloa painavaa vettynyttä paksua sammalsaarta niin vain uimasillaan keppien kanssa siirrelläkkään .

  Nyt vain odotellaan poikasten kuoriutumista ja toivotaan niille onnea elämän taipaleelle. Sinällään ennättävät kyllä vielä kasvaa muuttomatkaa varten riittävästi, mutta olisihan tuo ensimmäinen yritys saanut onnistua. Ainakin iin pitkään kun munat ovat pesässä on parempi katsella niitä kauempaa metsän suojasta.

 5. Jaket sanoo:

  Olipa tarina..metsissä nyt on monenlaisia muitakin kulkijoita,kalastajia,marjastajia,kuvaajia..eivät varmaan voikkaan tietää kaakkurien pesinnöistä,alttiudesta häirinnälle,tahattomallekin.

  Itekään en tiennyt vielä muutama vuosi sitten mitään kaakkureista,kävelin suolammen rantoja,ainakin yhden kaakkurin ”ajoin”pois pesältään..olen innokas kalastaja.

  Nyt olen yrittänyt näitä syntejäni sovittaa,tekemällä kaksi tekosaarta.

  Varmaan löytyy malttia sulta odotella kuoriutumista.

   

  Eivät ole helppoja liikuteltavia turvemättäät tosiaan,ite uitin niitä kumiveneellä

 6. Jaket sanoo:

  Lähti liian aikaisin viesti…

  Toisen tekosaaren minkä tein viime syksynä,turvelautta,oli kääntynyt ylösalaisin talven/kevään aikana,kellui liian syvällä.

  En sitä huomannut alkukeväästä kun lammella kävin.

  Ihmettelin,kun ei kelpaa kaakkureille,kävin sen kääntämässä pari viikkoa vapun jälkeen.

  Kohta heti alkoi metsähakkuut lammen ympäristössä,suojavyöhykkeen jättivät.

  Kävin touko/kesäkuun taitteesssa lammella kiikaroimassa,en uskonut mitään näkeväni,mutta pesässä oli kaakkuri,toinen avovedessä kellumassa,mutta ei ollut enää pari viikkoa sen jälkeen..eikä viime viikolla…

Vastaa