Myllypuron hämärissä

Liesijoen myllysilta, Ikaalinen Juhtimäki¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 

*Tässä perässä siis alkuperäinen kuvakoko ja käsittelemätön rawin kuva:

raw alkuperäinen rajaus

 

 

Lisätty originelli raw n kuvajainen ja melkoisesti säädetty versio viimeksi

 

Poistin tästä sen kuvaushetken tunnelman ja värit normiksi. Oksia, taloja ja lankoja vesuroin Photarissa; Delete ja Content Aware toimilla ja Lightroomissa tein terävöintiä sudilla ja softia ympärille rinkula työkalulla.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Date Time Original: 2017:11:14 17:45:57
Exposure Time: 30
F Number: f / 7.1
Exposure Program: Manual
ISO Speed Ratings: 125
Metering Mode: Pattern
Focal Length: 20mm
White Balance: Auto white balance
Make: Canon
Model: Canon EOS 6D
LensModel: 20mm F1.4 DG HSM | Art 015


18 kommenttia

 1. derelict sanoo:

  Ekan kuvan oikee alakulma ei hyvä, ns. kaide olisi voinut alkaa ihan kulmasta, nyt kyl vajaa niiltä osin. Sinisyyttä ehkä hieman muuttanut veden osalta. Muuten jees syysvirta. Seuraavan kerran vatsalleen ja kuva niin alhaalta kun mahd. Tai jalustan avulla. Siis ilman sillan reunaa.

  Kakkoskuva, hmmm….Kiviholvi liian musta, muutenkin tumman turha kuvana. Omin käsin tuo pisin heinä vasemmalta poies.

  Hyviä kuvia tuolta irtois lisää kopallinen.

  Jääny väliviivanäppäin jumiin?

 2. harrastelija sanoo:

  Ensimmäisessä olisi ainesta, mutta kaiteen epätarkkuus häiritsee. Ähvä ja Iso isommaksi ja tarkennus kaiteeseen niin paranisi kertaheiolla paremmaksi.
  Kakkonen… Omaan makuuni liiaksi sotkua… Saappaat jalkaan ja virtaan tai ainakin lähemmäs sitä niin saisi taustalla olevan katon harjan pois tai sitten enepi kuvaan.. Samoin oikean yläkulman oksat hiritsevät. Vasemman reunan heinät vekk ja taas paranee.

 3. derelict sanoo:

  …..tarkennus kaiteeseen niin paranisi kertaheiolla paremmaksi….

  No perkules, nii pitäs kyl olla! Jäi huomaamatta ku koski imit silmät puoleensa.

 4. Gahpir sanoo:

  No perskele täällähän on kehityskelpoista kritiikkiä ja äijä vaan nukkuu päiväunia. Sillä laitoin nuo arvotkin esiin, kun en oikein saanut näitä paikan ansaitsemaan kuntoon. Se on varsinkin totta, että tuonne pitää vielä mennä vähän pitemmäksi aikaa, eikä ihan noin pimeällä, ettei enää näe kulkea. Pääperiaate on, että seinänkokoista taidetta tehdään, eli ISOt saa pysyä max 200 jalustalta tämäntyyppisissä aiheissa.

   

  Itse en oikein pidä läpiskarpeista kuvista edes maisemissa. Pitäisi pystyä valitsemaan se itse aihe, kuten Mie sanoi. Sammaloitunut kivisilta on kuvauksellisista kuvauksellisin, mutta tästä ekasta rajasin siitä ison osan pois, koska se näytti vain ruohottuneelta tieltä.

  Olen kulmasta kulmaan diagonaalien suuri ystävä, mutta ehkä tässä olisi tuota kivikaidetta voinut käsitellä muullakin tavalla. Siitä olen vähän eri mieltä että linja pitäisi päättyä aina aivan kuvan kulmaan, se näyttää melko teennäiseltä.

  Toisessa kuvassa luistelin tuonne alas, jotta saisin taloa ja sähkölinjoja piiloon, mutta etsin kuvaan jonkinlaista pakopistettä tuosta yläjuoksun vedestä, joka taas alemmassa kuvakulmassa katoaa. Pimeässä en enää huomannut koko taloa. Ei edes keskipisteen skarppi toiminut enää noin hämärässä. Liveview ja kaikki isot päällä sain jonkin kiilun vastarannalta tarkennettua.

  Väliviiva:Tämä alusta kerää kaikesta kuvatekstistä ja esim noista kuvaustiedoista  kummallisen tekstipötkön etusivulle, kokeilin olisko viiva siistimpi. Nyt pitää juoda kaffet välillä ja ryhtyä herrain ohjeilla säätämään.

  Kiitos, tämä on sitä oikeata juttua, mitä itse täältä haen.

 5. Jaket sanoo:

  Jaa,Ikaalisista löytää lisääkin koskia..

  Onkohan meillä näytön kirkkaudensäätö samassa?Omallani nämä eivät näytä hämärissä otetuilta..

  Kyllähän tuo siltankaide kannataa tuohon jättää,hyvä kuvan etuala.

  Toinen kuva on sellanen luonnollinen,tuolta se varmaan näytti.

  Nosta heinistä ja oksista voidaan ola montaa mieltä,en menis niitä poisteleen.

  Tummempi versio,siltaa-aukko-kuvassa iskee meikäläiseen.

  • Gahpir sanoo:

   Tämä paikka löytyi yllättäen sieltä kun lähdet Vahonkoskelta Seitsemiseen ja Kuruun päin, vähän ennen Seitesemisen Soljasille kääntyvää tietä.

    

   Olet hyvän asian äärellä tässä säätelyn määrässä. Itse teen kuvia eri säädöillä eri käyttötarkoituksiin. Pääasiassa teen niitä kuitenkin katsojalle, on näyttöalusta mikä tahansa. Säädän siis surutta kuvan tunnelmaa tarvittaessa. Minusta hämärässä otetun kuvan ei tarvitse aina näyttää hämärässä otetulta. Ensimmäisessä versiossa vähän tätä alkuperäistä tunnelmaa tavoittelin, mutta hauskaa tässä oli että arvostamani valokuvamaalarin mielestä se oli liian tumma. Käytännössä tuolla oli niin pimeää, että en enää nähnyt mihin astua. Kuvat ovat siis kaukana näkemästäni, sitä varsinaista pimeyttä en tässä kohtaa halunnut taltioida.

   Kun tarkemmin asiaa pohtii niin se alkuperäisen tunnelman tavoittaminen on veteen piirretty viiva. Siinähän tavoitellaan jälkikäteen vai sitä mielikuvaa mikä itselle on jäänyt. Kamera näkee asiat aina toisin. Onko mielikuva hämärään tottuneen nuoren kuvaajan muistikuva vai konkarin kynsitulien loisteessa päähänsä taltioima. Jos tekee kolmen minuutin valotuksen, voiko sitä käyttää lainkaan, jos ihmisen näkökyky ei samaan pysty?

    

 6. derelict sanoo:

  Jos eka kuva sillasta poikkeaa noin paljon totuudesta niin kiviholvin mustuuden ymmärrän mutten kyllä taivaan vaaleutta. Sitä olis saanu vetää alaspäin reilusti jotta ”yön” tunnelma tulisi esiin. Kaksi muuta versiota ihan turhia nyt.

  Ekan kuvan eka jees, kakkosversio kuin halvat haalistuneet farkut….

  Meikäläisen silmät ulkoista pimeyttä ja sielu sisäistä pimeyttäni nähneet 50-luvulta asti, se ehkä aiheuttaa sen sen ettei pimeässä kuvatussa kuvassa voi valon ja varjon ero olla kuin auringonvalossa kuvatussa.

  • Gahpir sanoo:

   Nyt siis pohditaan sitä paljonko kameran totuutta pitää muuttaa, että saadaan Sinulle ittelles sopiva totuus. Tätä pitäisi verrata minun totuuteeni eli siihen haperoon muistikuvaan, kun hyppäsin autonvaloista tuonne pimeää joenvarteen. Vai löytyisikö tähän jokin selventävä kirjoittamaton sääntö, miltä pimeässä kuvatun pitää näyttää.

   Sellainen totuus tässä kyllä paljastui, että vanhan Canon kennon 12 aukon valotusvara ei riittänyt; sillan alta juuri pystyy erottamaan sävyt, mutta taivas on jo palanut puhki. Väärin valotettu siis, mutta enpä olisi sitä uskonut mahdolliseksi.

   1800-luvun taiteilijat totesivat, että neulanreikäkameralla päivän voi muuttaa yöksi ja yön päiväksi, antoivat silti nerokkaasti legendan elää, että valokuvasta löytyy totuus. Ettei tää niin vakavaa ole…

 7. Jaket sanoo:

  Jep,tuo selittää sitten paljon,jos ei ollut aikomuskaan pimeyttä kuvata!

   

  Täytypä poiketa koski katsomassa,kunhan ehtii ja jos sielläkin olisi karoja.

  Ite taas olen senverran”vähän luovuuteen taipuvainen” että,pimeekuvan täytyy näyttää pimeeltä ja teen kuvat taas itselleni,sä sanoit katsojalle.

  Ite kuin kuvaan pimeessä,kuva mikä kamerasta tulee on kuin huono päiväkuva,tämä tähtitaivaan takia.Kotona sitten tietsikan ääressä koitan muistella,miltä siellä oikeestaan näytti.Otan muistin virkistämiseksi muutaman mallikuvan paikanpäältä,”sellaista kun siellä oli”eli tosi hämyisen kuvan.

  Tästä varmaan voi olla niin montaa mieltä että ja jokainen on oikea.Taiteeliset näkemykset taas on asia erikseen ja omat mielenmaisemat.

  Ite yritän olla naturellikuvaaja ja laitan niitä yhä tänne ja pitkin hampain voin niitä aavistus ”avata katsojaystävällisemmäksi”pyydettäessä 😉

  • Gahpir sanoo:

   Eli minun näkemykseni mukaan kuitenkin maalailet sen kuvan kotona oman Mutun mukaan, joka voi olla aivan toinen kuin minulla samassa tilanteessa. Sitä vain tuon esille, ettei kannata liikaa laittaa energiaa siihen pelkän naturellin tavoittamiseen, kun kuitenkin lopputulos on oma mielikuva, ja täysin oikea.

 8. derelict sanoo:

  Nyt siis pohditaan sitä paljonko kameran totuutta pitää muuttaa, että saadaan Sinulle ittelles sopiva totuus. 

  Sinun kuva, sinun totuus. Hittoako noita eri versioita tuot esille, vai etkö tiedä mitä kuvalta haluat? Haluatko mielipiteitä vai et? Vai pelkkiä aukko ja ISO-arvo ajatuksia ehkä? Seiso kuviesi takana hyvä mies ja kestä kommentit. Eestaas poukkoilu tuo mieleen ripulitautisen miehen.

  Jep,tuo selittää sitten paljon, jos ei ollut aikomuskaan pimeyttä kuvata!

  Tuossa on vähän sanoja mutta sitäkin painavampia! Asiaa!

 9. Gahpir sanoo:

  Mä aina unohdan ettei tämä ole Keskustelufoorumi vaan yhden totuuden foorumi.

  Minullakin on muutama mielipide arvostamastani persoonasta, mutta olen ymmärtänyt ettet halua näin julkisesti mennä kovin henkilökohtaisuuksiin.

  Esillä siis on aluksi lataamani kuvat, käsittelemätön originaali, ja vähän päivästä riippuen poukoilevilla korjausehdotuksilla höystetty versio. Kuvat säädetään käyttötarkoituksen mukaan, tänne ne säädetään keskustelun pohjaksi. Tässä mielessä näyttäisivät oikein hyvin säädetyiltä.

  Exif tietoja ei juuri tästä syystä kannata pimittää, kun niistä arpomatta voi arvioida kuvaustilanteen. Ei tarvitse säilällä sohia pimeyteen.

   

 10. Jaket sanoo:

  Täällähän käydään vilkasta keskustelua,mutta muistetaan nyt,että hyvässä hengessä… 😉

  ”Eli minun näkemykseni mukaan kuitenkin maalailet sen kuvan kotona oman Mutun mukaan, joka voi olla aivan toinen kuin minulla samassa tilanteessa. Sitä vain tuon esille, ettei kannata liikaa laittaa energiaa siihen pelkän naturellin tavoittamiseen, kun kuitenkin lopputulos on oma mielikuva, ja täysin oikea.”

  Tottahan tuo on mitä turiset…en vaan keksi tuohon oikein muuta vaihtoehtoa,kuin oma mielikuva,sen minkä näin paikanpäällä.En luota Nikon:n insinööreihin niin paljon,että kamerasta saisin ”valmiita kuvia”.En muuten ole edes koskaan koittanut kameran autoomaattiasetusta tai niitä tiettyjä aihealueita….täytyiskin joskus.

  On mulla muutama hyvä”kikka”tuohon maiseman muistamiseen.

  Kun kattelen maisemaa vaikka Vahonkoskella ilta/yöaikaan,lähes kaikkihan maassa näyttää mustalta/sävyttömältä,kuusenrungot,koivunrungossa aavistus sävyjä,vedessä on jo aavistus enempi sävyjä..Käpistelen kuvani Lightroom:lla tai DXO:lla,sieltä päälle namikka,mikä näyttää sävyttömät alueet kuvasta,sen mukaan säätelen sitten mikä on mustaa ja mikä jo harmaata..Onhan tämä vieläkin mun muistikuva,mutta omasta mielestä jo aika lähellä.

  Varmaan on tyylejä monia,mutta olen tämän havainnut hyväksi.

  • Gahpir sanoo:

   Ja missään tapauksessa en sano, että olisi jotain oikeampaa tapaa. Yritän vain haastaa miettimään niitä perusteita. Silmähän näkee hämärässä vähän eri metodilla, eli niillä sauvasoluilla, jotka eivät aisti värejä lainkaan. Nuorempi ihminen näkee vielä värejäkin tapeillaan siellä, missä vanhempi kuvaajakollega ei näe kuin harmaata ja mustaa. Tästähän johtuu esim se että kamera näkee himmeissä revontulissa värejä, mutta silmä ei.

   Minusta se menee niin, että kamerainsinööri vain tallentaa sinulle sen aihion, ja sinä luot sen kuvan omassa pimiössäsi. Olisihan se myös aika karmeeta, jos kaikki kuvaajat loisi samasta tilanteesta aina täsmälleen samanlaisen kuvan.😉

 11. Jaket sanoo:

  Vielä..kännykkä ja tabletti näyttää kuvat nätistä allakkain,niinkuin totesit.

 12. MerviS. sanoo:

  En ny jaksa lukee koko tota litaniaa kommenteista, kerron vaan omani tosta ekasta kuvasta, muita en säästäis. Tosi hieno paikka ja valotusajat kohdillaan, kokeileppa mennä tuonne sillan reunalle ja täräytä sieltä sopivalla okulaarilla kuva samoilla asetuksilla, siis niinkö että voit rajata sillan reunan pois jos sattuu kuvaan. Aineksia olis, vähän vaan viitseliäisyyttä kuvan ottamiseen ja kokeiluja eri vuorokaudenaikoina, eri valoissa. Jos mulla olis tommonen paikka lähellä, niin seisosin siellä myrskyn, vesisateen, hämärän aamun tai illan aikaan kokeilemassa vaan. Hyvä kuva, mutta panosta vielä vähän lisää niin saat huippuhienon…

  • Gahpir sanoo:

   Niin on kun minun ajatukset. 50km taitaa olla matkaa, mutta tuossa on monta muutakin hienoa kohdetta samalla hollilla. Olen tästä kulkenut kymmeniä kertoja ohi, mutta vasta nyt lehdetönnä aikaan huomasin sillan jo hämärissä paluureissulla. Rouva etupenkillä sanoi, että käy ainakin ottamassa muistikuvat ja niin lähdin räntäsateeseen. Ehdottomasti palaan rikospaikalle.

 13. MerviS. sanoo:

  Joo, kannatetaan, palaa sinne ilman kiirettä.

Vastaa