Pohjantikka – terävyystesti

Testailen tässä lähinnä itseni iloksi toisaalla terävyyteen liittyvää pohdiskelua. Molemmat kuvat on tallennettu kokoa lukuunottamatta samoilla säädöillä.

Ensin 800x600 koossa.

ja sitten 1000x750 koossa

Onpas mielenkiintoista. Oma näyttöni on tosiaan Samsungin 1680×1050 ja siihen kuva aukeaa 1000 pikseliä korkeana hivenen alikokoisena, jolloin kuva on vähän suttuinen. Tuo 800 aukeaa kokonaan ja siinä kuva on terävä. Myös tuo 1000 px korkea kuva näyttää täyteen kokoon suurennettuna terävältä.

Laitetaan tuon perään vielä 1920 px korkea kuva, joka on myös vähän ylisuuri 1920 näytölle jos se ei ole koko näytön tilassa (F11). Suurempana en saa kuvaa ladatuksi foorumille. Saa nähdä kuinka nyt käy?


12 kommenttia

 1. pekkahyvonen sanoo:

  Ei ainakaan mun pirtunsyömät silmät havaitse juurikaan eroa tarkkuudessa. Erinomaisen skarpit kuvat. (Näyttö on Dell 24″ 1920*1080 )

  • harrastelija sanoo:

   Sama epäterävyys näkyy jatkuvan omalla näytöllä myös 1920 px korkealla kuvalla. Ei tuo epäterävyys ole kovin suurta ja ongelmallista, mutta huomaa sen kuitenkin hyvin, ehkä parhaiten pään alueella silmien ympärillä. Jos tuokin näkyy vielä terävänä niin sitten ongelma on minun näytössä, näytön ohjaimessa tai silmissäni (tai silmien takana) 🙁 .

 2. pekkahyvonen sanoo:

  Eipä näy sellaista muutosta jonka minä pystyn havaitsemaan, tässä tarvitaan joku joka oikeasti tietää asiasta. Koitin jopa laseilla vahvuudeltaan herbapullonpohja, nenä kiinni monitorissa. Aina vaan on terävä. Nyt on näytössä rasvainen nenänjälki.

   

 3. AIM sanoo:

  Kyllä tässä imac 27näytöllä terävyyseroja on, eka pehmein sitten jo terävämpi ja sitten 2-3 välissä pystyy terävyyseron huomaamaan.

  Kaikki kuitenkin riittävän teräviä.

 4. JariS sanoo:

  Erinomainen kuva, ja kaikki versiot minun silmiini yhtä erinomaisia myös teknisesti. Foorumin kehittämiseen liittyen voi aina laittaa palaute-tagin. On luvattu ottaa sieltä tutkintaan.

 5. Gahpir sanoo:

  Minun testien mukaan, kun artikkelin avaa, kaikki sen kuvat ovat n800px koossa, ellet itse muuta sitä näytettävää kokoa. Kun kuvaa klikkaa, sen pitäisi näkyä alkuperäisessä koossa, eli niin isona kun se on tänne ladattu.

   

  Tämä on minulle uusi juttu, että sivuston luoma 800px sivuinen kuva todella on parempilaatuinen, jos sen originaali on iso. Tuo viimeinen tosiaan on terävämpi Ipad näytölläkin, jos tarkkaan katsoo ja suurentaa. Eipä tuolla mitään merkitystä ole, itse  kyllä tykkään katsella kuvia isompana, sillä on enemmän merkitystä. Hieno kuva. Toivottavasti joku joskus tämän selittää.

   

 6. Gahpir sanoo:

  Kommentin muokkaus edelleen hukkaa sen lisätyn tiedon!!

  Kerro joskus, millä ohjelmalla ja miten muutit tuota kuvan pikselikokoa?

 7. harrastelija sanoo:

  Jomppa kirjoitti; ”Kommentin muokkaus edelleen hukkaa sen lisätyn tiedon!!” Nyt putosin vähän kärryiltä?
  Kommentin lisääminen onnistuu viestin loppuun aika hyvin. Ensin enterillä vain loppuun tyhjä rivi ja siihen vain kirjoittamaan.
  Jos tekstissä on perustekstin lisäksi jotakin muuta sälää, luetelmia, kursivointeja tms niin ne menevät jostakin syystä tekstin muuttamisen yhteydessä sekaisin.

  Kuva on käsitelty Lightroomissa ja tosiaan kaikki kuvat on tallennettu muuten samoilla asetuksilla, vain kuvan pitää sivua (Long Edge) on muutettu.

  Itse kuva näkyy foorumilla tai sitä voi katsella tietokoneella neljässä eri koossa.

  1. Etusivulla näkyy (ilmeisesti) 800 px kuvan keskeltä leikattu otos
  2. Viestin aukaisemisen jälkeen (max) 800 px kokoon aukaistuna
  3. Viestisivulta (Gromessa) hiiren vasemmalla mustalle taustalle ja Explorerissä valkealle taustalle isoksi aukevana. Tämä aukeaa ilmeisesti näytön perusteella eikä ole välttämättä täysikokoinen kuva.
  4. Täysikokoinen kuva, joka pitää aukaista Gromessa ensin hiiren oikealla isosta kuvasta hiiren oikealla omaan ikkunaan ja siitä sitten hiiren vasemmalla suurennuslasilla täysikokoiseksi. Explorerissä kuvan voi suurentaa täysikokoiseksi suoraan suurennetusta kuvasta.

  Mobiililaitteissa (ainakin älypuhelimessa) kuvat aukeavat aina samaan kokoon, enkä ainakaan itse saa niitä aukeamaan suurempina (muuten kun zoomaamalla viestisivulta)

  Kun tähän vielä lisää sen, että tuohon vaikuttaa ilmeisesti vielä näytön koko ja tilanne on mobiililaitteella taas aivan täysi niin ottaneeko tästä kukaan oikeasti mitään selvää.
  Jos nyt rohkeaa jonkinlaisen arvauksen tehdä, niin etusivua ja sen esikatselukuvia määritettäessä ja yleensäkin foorumin  koodia vääntäessä on ilmeisestikin menty mobiililaitteiden ehdoilla?

  Ja sitten vielä yksi parannausehdotus. Tähän pieneen kommenttilaatikkoon on hankala kirjoittaa neljää riviä pidempää kommenttia, kun en näe kirjoittamaasi tekstiä laajempana.

   

 8. Gahpir sanoo:

  Tällä padilla tosiaan vain kokeillut, mutta kun kommenttia muokkaan ja tallennan, kaikki näyttää menevän ok, mutta se lisätty ,muutettu tieto katoaa. Ei kovin iso juttu.

   

  Kun olet asian päällä, kokeile vielä vaikuttaako terävyyteen: Muokkaa kirjoitusta – klikkaa kuvaa – kuvan katselukokoa voi nyt muuttaa nurkasta raahaamalla hiirellä. Sivussa näkyy pikselikoko.

  Jos tallennan tuosta isoimman kuvan, se tallentuu koneelleni 1920 koossa vaikka on näkyvissä 800px kokoisena.

   

   

 9. Gahpir sanoo:

  Ei vaan tallennu tämäkään muokkaus:

  Harrastelijan copyrightissa on pikkuvirhe, vai onko tyylikeino😉

 10. harrastelija sanoo:

  ”…pikkuvirhe…”? Lukihärö 🙁  .

Vastaa