Sarvipöllö

Viime kesänä ajattelin kuvata vähän helpompaa kohdetta eli tuollaista vanhaa tönöpönöä, mutta kiilasihan se sarvipöllö siihenkin itsensä 🙂


4 kommenttia

 1. Jaket sanoo:

  Hitsi minkä teit sarvipöllö,pilasit kuvan;)

  On pöllö vallinut hyvän taustan,vai onko kuvaajalla ollut selvät suunnitelmat ennakkoon,on hieno kuva.

  Joskus tai useinkin olen miettinyt,kuinka pitkään näitä esim.pöllöjen lentokuvia joutuu kyttäämään,tuntikaupalla?

  Muutamat kuvauskokemukset itellä pöllöistä,viimevkoinen hiiripöllö teki yhden saalistussyöksyn kolmen tunnin aikana,sekin väärään suntaan kuvauksen kannalta.Sen kolme tuntia jaksoin pöllöä vahdata.

  En ollut tosin valmiina syöksyyn,ote jo herpaantunut,tuijotti hetken kauempaa tiettyyn kohtaan ja lähti melkein heti syöksyyn.Ehkäpä lajituntemus,lintujen toimintatapojen tuntemus auttaa asiassa.

  Ainoa minkä osaan suunnilleen ennakoida on joutsenen siipien löyhytys.Joutsen nousee vedestä maalle,sulkapeitteen huoltoa,sen jälkeen muutama sipien löyhytys 😉

   

 2. lepy sanoo:

  Kiitos Jarkko, no joo sarvipöllön saalisteluahan tuossa olin kuvaamassa ja hyvässä suojaisassa paikassa eli varjoisalla ladon seinustalla, kun pöllöä ei vähään aikaan ollut näkynyt niin kuvailin tuota vanhaa saunarakennusta ja eikös tuo pöllö siihen ilmestynyt lekuttelemaan eli ei muuta kun tarkennus servolle ja pöllöön. Suo ja sarvipöllö saalistelevat suohaukkojen tapaan eli lentelemällä pellon/hakkuuaukean päällä ja hyvä kuvauspaikka voi löytyä esim. metsän laidalta mutta pellon keskelle ei kannata mennä tai saalistelu loppuu helposti samantien. Lappari, viiru ja hiiripöllö kyttäävät myyriä jostain tähystelypaikalta ja itse toimin niin että jos pöllö on selvästi päiväunilla en jää paikalle odottelemaan niitä lentokuvaus tilanteita vaan häippäisen paikalta, mutta jos maassa on hyvin myyriä niin pöllö on kyllä aktiivinen ja kärsivällisesti oodottamalla tarpeeksi kaukana ja sivummalla voi tulosta syntyä. Niille kohdille johon pöllö saalista kyttää ei kannata mennä lumihankeen kahlaamaan sillä mahdolliset myyrät kaivautuvat vain entistä syvemmälle, maltti on valttia sen ovat vuodet opettaneet ja autoa käytän piilokojuna aina kun se on mahdollista, lapparin tai hiiripöllön luottamusta ei saa hosumalla, viirupöllön luottamusta ei saa vaikka olisi hosumattakin.

 3. Jaket sanoo:

  Kiiitokset pitkästä vastauksesta.

  Kärsivällisyyttä se varmana vaatii,aikaa koko päivän..

  Täälläpäin ei noista viiru,sarvi,lapinpöllöistä paljoo havaintoja oo,lapinpöllöstä ei tietysti yhtää,Tiira:sta niitä kattelen.

  Jotenkin vois kuvitella,että myyriä,hiiriä on.Tässä lähellä oleva hiiripöllö on ollu samalla paikalla syksystä asti,pellolla on pirusti pientä jalanjälkee,hiiriä,myyriäkö.

  Joskus oli puhetta,hiiripöllöissä on eroja.Tää täällä ei välitä kuvaajasta oikeestaan mitään.Edellinen hiiripöllö ei kestänyt edes autolla ajoa kuvaushollle..

   

 4. lepy sanoo:

  Kaikesta päätellen siellä on kohtalainen myyrätilanne ainakin paikoin, kärsivällisyyttä vaatii ja tietysti siihen kärsivällisyyteen kuuluu myös pitää pää kylmänä että ei mene nyt pöllöjä liian lähelle, on meinaan kriittiset ajat kyseessä ennen kuin lumet lähtee. Toivotaan että mahdollisimman moni pöllö selviää tästä talvesta hengissä.

Vastaa