11 kommenttia

 1. harrastelija sanoo:

  Saa arvatakin…

  Viiden pisteen vihje. Lapsikin tietää tämän lajin.

 2. JariS sanoo:

  Veikataan jotain: kuovi ilman alkuvenyttelyä?

 3. harrastelija sanoo:

  Kolmen pisteen vihjeet. Tuossa ääntelee naaras koko repertuaarinsa.

  Tässä äänitteessä on pieni pätkä uroksen ääntelyä. Äänitteen laatu ei päätä huimaa,  on äänitetty aika kaukaa tai vähän sivusta, mutta kyllä tuosta ääntelijän tunnistaa.

  Nämä kaksi ovat aika vaiheita ja varsinkin naaraan ääntelyä harva tuntee. Sen voin kuitenkin luvata, että yhden pisteen vihjeellä lapsikin tuon tietää .

 4. harrastelija sanoo:

  Arvoitus löysi ratkaisun tuolla toisaalla :).

   Ensimmäisessä tallenteessa pulputtaa käkinaaras, toisessa kähisee puolestaa kiimaähkyssään uroskäki.

  Linkin äänitteestä voi tutustua uroskäen kuk-kuu, kuk-kuk-kuu ja sen sen erilaisa variaatioita sekä naaraan pulputusta

 5. derelict sanoo:

  Vähissä oli äänet…

  • harrastelija sanoo:

   Nyt putosin vähän kärryiltä… mikä ei minulta ole mitenkään poikkeuksellista :).

   Ensimmäisen linkin äänitteessa (Mikä lintu ääntelee?) pulputtaa naaraskäki ja tässä pitäisi tuo pulputus kuulua ihan kohtuullisesn hyvin.
   Toisen linkin äänitteessä (Tässä äänitteessä) kähisee uroskäki.
   Viimeisen linkin äänitteessä (Linkin äänitteestä) on kaikki uroksen äänet perinteisestä kuk-kuusta sen eri variaatioihin sekä kahteen ketaan myös naaraskäen pulputusta. Sen nauhan saa päälle spektrogrammikuvian vasemman alalaidan play-painikkeesta. Tässä äänitteessä on hyvä kooste erilaisista käen äänistä.

 6. derelict sanoo:

  Nii joo….

  Tarkoitin sitä että vähissä on ollu arvaajien äänet, sorry….

  • harrastelija sanoo:

   Älä suotta sorryjä pyytele. Minähän se tuossa oletin omiani … tuo uroksen köhinä kun on aika vaimea eikä tuo xeno-canto ole kaikilla laitteilla kovinkaan selkeä 

 7. Gahpir sanoo:

  Hauska arvuutus, ja yllätysratkaisu.

  • harrastelija sanoo:

   Joo, ei oo yleisyydestään huolimatta niitä tunnetuimpia lintujun ääniä, sen paremmin naran pulputus kuin uroksen kähinäkään vaikka jokainen tunteekin käen kukunnan. 

   Itse opettelin penskana kaverin innoittamana puhaltelemaan kuppiin laitettujen kämmenten avulla erilaisia ”intiaaniääniä”. Kaverin kaltaista äänivirtuoosia minusta ei tullut, mutta käen ja sepelkyyhkyn opin höynäytettämään. Pikkupojilla kun on kesäisin aikaa, niin tuli sitten kukuttua käkien kanssa kilpaa. Jonkun hassun kerran sain houkuteltua paikalle huomaamattomasti liikkuvan ruskean äänettömän käen. Tämän perusteella luulin pitkään, että naaraskäki on ruskea eikä pidä mitään ääntä. No molemmat luulot osoittautuovat sittemmin vääriksi. Sinällään opettavainen tarina ihmismielen toiminnasta ja kaiketi aika tyypillinen tapa siitä miten yksittäisistä sinällään oikeista havainnoista tehdään vääriä yleistäviä johtopäätöksiä.

Vastaa