Viikon kuva 45 / 2017

Valkoselkätikka metsän ja marraskuun hämärässä. Edit: Lisätty koulutusmielessä alkuperäinen ruutu ja pikkuisen uudelleen rajattu versio. Saa jatkaa kommentointia.


25 kommenttia

 1. pekkahyvonen sanoo:

  Nämä vuodenajan perseelliset olosuhteet huomioonottaen kuva on hyvä. Mistä aina löydätkin nuo valoläikät, täällä on pelkkää pimeää ja sateentuhnua.

 2. MerviS. sanoo:

  Mistä lienee valo, mutta lopputulos on kyllä hyvä, ei valittamista siitä eikä mistään muustakaan paljoa. Kun ny oon tämmönen, jonka pitää aina sanoo, nin vasemmasta alakulmasta olis helppo poistaa toi valkonen, ei iso homma, mutta parantais kuvaa vielä entisestään…

 3. derelict sanoo:

  Tuollaisena pienenä ok muttei mielestäni kestää suurentaa lainkaan. Croppi? Kun kuvan avaa isoksi tulee akvarellit mieleen.

 4. Gahpir sanoo:

  Nettikuviahan nämä on ja sellaisiksi tehtyjä. 7D kenno ja iso 2500 on sellainen yhtälö, että jostakin on tingittävä. Tässä kohinanpoisto luultavasti tekee sen akvarellin joka ei minua kyllä haittaa.

 5. JariS sanoo:

  Kiitos kaikille, varsinkin tarkkanäköisestä kritiikinpuoleisesta. Olette oikeassa, tämä on croppi ja aika vahvasti käsitelty. Valokin taitaa tulla photoshopista, ainakin pimennys. Alkuperäistä ruutua kun katsoin niin totesin ettei tästä mitään tule, mutta paremman puutteessa ryhdyin vääntämään. Hämärää oli ja tikka tietysti liikkeessä. Jos en olisi rajannut, olisivat puhki palaneet taivaan kappaleet iskeneet silmiin.

  Kun en ole tekniikan perään, vaan enemmänkin elämysten, niin kuvailen edelleen yli 10 vuotta vanhalla kohtuuhintaisella kalustolla. Pitäisiköhän jo investoida?

 6. derelict sanoo:

  …..tarkkanäköisestä kritiikinpuoleisesta……

  Lukulaseilla tässä mennään, tarkkanäköisyys on historiaa vain. 😉

  Kun en ole tekniikan perään, vaan enemmänkin elämysten…..

  Kyllä se on paras mennä niiku itestään tuntuu. Se on selvä että tekniikka kehittynyt siinä ajassa kuin kuvaaja myös eli ei se päivitys kuitenkaan ehkä huono ajatus ole?

 7. harrastelija sanoo:

  Samalla linjalla mie iten kanssa. Hyvä pienenä, mutta ei kestä suurentaa. Muistuttaa aika lailla rajattua kännykkäkuvaa.
  ISO 2500 ei akvarellityyliä selitä… ei myöskään vielä tuo rajauskaan… olisiko jpg+suuri kohinanpoisto maalausmaisen tunnelman takana?

 8. harrastelija sanoo:

  Jari ennättikin vastata ennen omaa kommenttiani…
  Jari tunnetusti kuvaa jpg:llä, mutta entä tuo automaattinen kohinanpoisto…
  Rajaus ei kai kuitenkaa ole kohtuuttomen suuri.

  • Gahpir sanoo:

   Itsellä käy monesti niin kohinanpoiston kuin monen muunkin jälkisäädön kanssa, että niitä tekee päällekäin. Tässähän helposti käy niin, että jos on rungossa jpeg kohinanpoisto päällä ja sitten tekee vielä toisen kohinanpoiston Photarissa niin alkaa yksityiskohdat katoamaan.

 9. Gahpir sanoo:

  ”Kun en ole tekniikan perään, vaan enemmänkin elämysten, niin kuvailen edelleen yli 10 vuotta vanhalla kohtuuhintaisella kalustolla. Pitäisiköhän jo investoida?”

  Paljon ainakin kuvaat, että siinä mielessä satsaus voi olla järkevä. Minusta kannattaa sitten tehdä sellainen hyppäys että näkyy. Jos täyskennoon niin sitten on kuvattava RAWia että saa edut käyttöön. Canonin vanhempi 6D täyskenno on jo alle tonnin uutena, jos vaan linsseissä on joku samaa luokkaa. Jos koko kaluston joutuu uusimaan linsseineen, niin on jo kalliimpi potti.

  Itselläni on 7D ja 6D. Niillä saa ihan hyvät polttoväliyhdistelmät kiinteilläkin laseilla.

 10. derelict sanoo:

  Jos sarjalla kuvaat niin 6D ei hyvä, se myös vie millejä jos cropista haluat hyötyä siinä suhteessa. Käytetyt 1D mk lll ja mk lV ei niin hurjissa hinnoissa nykyään, croppikerroin 1.3.

  80D taitaa olla monella käytössä, siis lintukuvaajillakin, hämäräsiedosta ei miulla tietoa.

  Ikuisuuskysymys, valinta siis. Mut kannattaa kyllä käytettyjä katsella oikeesti.

   

 11. JariS sanoo:

  Kiitti, jopa tuli tekniikkaa sen verran, etten ensi lukemisella pysy perässä… 😉 Mutta joo, katsellaan, täytyyhän sitä vanhankin vielä jaksaa vähän opiskella uusia kuvioita.

  Jos tämän kuvan historia kiinnostaa, niin kehtaan kyllä laittaa alkuperäisenkin ruudun esille. Ja Mervin ehdottaman rajauksen parannuksen myös.

 12. derelict sanoo:

  Ihminen ei ole lopettanut sen takia leikkimistä että vanhenee. Ihminen vanhenee sen takia että on lopettanut leikkimisen.

  KEEP ON ROCKING!

  Eli hanki vaan uusia leluja HETI!  😉

 13. Gahpir sanoo:

  Viimeinen versio menee jo turhankin tummaksi reunoilta. Neliö tai pystykuvakin voisi pelata. Tuo komea oksa tikan alla tuo kuvaan aarnia, sitä ei ole syytä häivyttää. 

  Olisko se perussyy tuhnuun kuitenkin siinä, että terävyys ei ole ihan kohdallaan, tarkennus vähän takana ja ripeä otus liikkuu. Sitä kun korjaillaan terävöinnillä ja kompensoidaan kohinanpoistolla niin kaikkea ei vaan voi saada.

  Kuvahan on kuitenkin hieno harvinaisesta kohtaamisesta, joten aika tavalla pilkkujen nysväämistä nämä

 14. derelict sanoo:

  7D on senverta hyvä, että näillä mainituilla vehkeillä ei saa oikein mitään näkyvää etua vanhaan.

  No vot tokkiinsa!

 15. lepy sanoo:

  Tarkennus ei ole tuossa ihan tikan kohdalla ja liike epäterävyyttäkin taitaa olla, siihen päälle 7D:lle korkeat herkkyydet, kova kohinan poisto ja rajaus niin sehän on siinä. Kyllä noilla mainituilla kameroilla on selvä ero vanhaan seiskaan juurikin mitä tulee kuvan laatuun vähänkään korkeammilla herkkyyksillä, 6D on noista luonnollisesti kuvanlaadultaan ihan omassa luokassaan ja toimii loistavasti JPG:lläkin kuvatessa.

 16. JariS sanoo:

  Kaukolla on hyvä tiivistys kuvan ongelmista, joita ei siis ole vähän… Joka tapauksessa käsittely kävi hyvästä harjoituksesta ja nettikoossa lopputulos menee ehkä rimaa hipoen yli julkaisukelpoisuuden.

  Tarkennuksesta ehkä olen eniten huolissani. Paitsi että se on 7D:ssä (tai käyttämälläni objektiivilla) usein liian hidas, mielestäni pistetarkennus osuu alemmaksi kuin pitäisi. En ole kyllä mitenkään tieteellisesti testannut.

  Raw-kuvaamista kokeilin aikani, mutta kyllästyin isoihin tiedostokokoihin ja moninkertaiseen käsittelyyn. Omiin tarpeisiini jpg on riittänyt mainiosti. Mutta katsotaan nyt, mitä tuleman pitää. Kiitos vaan kannustuksesta.

  Onko tuohon tarkennusnopeuteen kenelläkään vinkkejä?

 17. lepy sanoo:

  Mikä objektiivi sinulla on käytössä, mitä vähemmän on valoa niin sitä tärkeämmäksi tulee se että objektiivin tarkennusalueen rajoitin on kohdallaan, olethan tarkastanut että tuo 7D + obiska yhdistelmä tarkentaa ylipäätään oikein eli jos tarkentaa vähänkin pieleen niin ei muuta kuin tarkennuksen hienosäätöä ruuvailemaan.

  • JariS sanoo:

   Yleensä Canonin oma 300mm/4,0 + 1,4 jatke, vielä vanhempi kuin 7D runko. Minä en huoltohommia osaa eli toimin kuten auton kanssa: käytän säännöllisesti huollossa ja luotan että siellä testailevat ja säätävät… Kontrastia tietenkin on nyt hyvin vähän maisemassa eli senkin takia tarkennuksella on vaikeuksia.

 18. derelict sanoo:

  mutta kyllästyin isoihin tiedostokokoihin ja moninkertaiseen käsittelyyn. 

  Tiedostokoot isoja, kyllä. Moninkertainen käsittely? Eipä paljon sen kummempi kuin jiipekin kiusaaminen. Ohjelmien auto toiminnot tekee monesti hyvän pohjatyön eikä sitä omaa aikaa yhteen kuvaan paljon kulu. Jos on jiipekkejä muokannut ni rawit ei esteenä. Muuten kuin tosiaan tilaavievinä.

  Ja raweista saa sitten tarvittaessa paljon kyllä irti. Jos haluaa.

 19. Gahpir sanoo:

  Sitä ei ole syytä väheksyä, että kun hankkii uusia leluja, niin löytyy taas uusia syitä metikössä kuleksia. 

  Kerron oman versioni, joka ei ehkä koske koko maailmaa, mutta puolta siitä😉: kun palasin järkkäri maailmaan digikaudella, ostin uuden 6D täyskennon ja käytetyn 200mm2,8 Canonilta. Se oli ja on edelleen minulle loistokas yhdistelmä. Jonkun vuoden kuvailun jälkeen mielestäni tarvitsin lisää nopeutta ja tarkennukseen parannuksia. Laitoin perintörahat likoon ja uuden 7D2 ja 300mm 2,8. No paraniko joku asia, eipä juuri. Pääsin kertojalla ja croppikennolla hyvälaatuisena telemittoihin, mutta ei ne tarkennukset ja kuvat paljon parenneet. 

  Nyt on useimmiten käytössä 6D ja 300mm ja pistetarkennus.

  Kokonaisuudesta vielä: jpeg on hyvä vaihtoehto silloin, jos ei kuvia ole tarkoitus jälkikäsitellä lainkaan ja saat nopeasti ns automaatilla pakatun kuvan. Se on monesti parempi kuin huonosti käsitelty ja pakattu Rawi. Mutta kun mennään äärirajalle kaluston kanssa, niin väittäisin että esim tämä kuva näyttäisi paremmalta rawista käsiteltynä. Kysymys siis kuuluu, mihin satsata kuvauksessa, kalustoon vai käsittelyyn. Itse vastaisin niin, että pääasia että koko kuvaus on ns linjassa. Jos kuvaa hämärissä, kannattaa käyttä raw ja satsata kunnon jälkikäsittelyohjelmiin. Siinä taas ei ole järkeä, ostaa uutta kallista kalustoa, jos sen mahdollisuuksia ei ole aikaa eikä puhtia hyödyntää. Kunhan höpöttelen ajatuksen virtaa, yhtä totuuttahan tässä ei ole. 

  Toivottavasti Pekka vastaa tähän haasteeseen, uuden turbiini 750en omistajana😀

 20. pekkahyvonen sanoo:

  Vastaa tietysti. Ja vieläpä tyytyväisenä hankintaani: Täyskenno paransi kuvien laatua reilusti, tarkennus on parempi ja runko on ergonomialtaan hyvä. Saahan tuon säädettyä kroppaamaankin jos tarvetta ilmenee. Enhän mä ole edes kerinnyt vielä tutustua kaikkiin tämän kikkulan hienouksiin. Kyl mää täl pärjään pual vuatta.

   

  Kalustolla on kuitenkin myös spykolookinen vaikutus, oli se sitten kamera, perhovapa tai kitara. Kun hankit sen uudemman, kalliimman ja mahdollisesti ehkä ihan oikeasti paremman niin ainakin alkuun kuvat on parempia, heitto kulkee ja Hendrix kääntyy haudassaan kun nupit kääntää kaakkoon.

  Ei ole sellaista harrastusta jossa ei välineurheilua ollenkaan olisi, ellei sitten tanhuaminen tai kyykänheitto sellaisia ole, en tiedä. Kaippa sauvakävelyynkin on jo tarjolla personaalirainerin mitoittamia nanoputki-hiilikuitusauvoja.

  Miten muuten olisi raadin mielestä, kannattaisiko mun hankkia Niksulan rinnalle Canonin vastaava setti? Kannattaisihan? Eikö kannattaisikin? Olishan se hyvä olla molemmat ja Sony ja Olympus kaupan päälle, eikö vaan?

  Että mua vituttaa tämän tekstilaatikon ahtaus, tekstiään ei näe kuin pari riviä, eikä täällä enää kuule edes omaa juomistaan.

 21. lepy sanoo:

  Jarille vielä sen verran että tuo 300 f4 + 1.4 x yhdistelmä ei tuollaisena harmaana päivänä ole muutenkaan kovin vikkelästi tarkentava paketti, tuon kameran tarkennuksen hienosäätö on nopeasti ja helposti tarkastettavissa ja säädettävissä ja onnistuu hyvässä valossa ihan sisätiloissakin jos ei nyt ihan pimeässä kellarissa taikka pienessä koiran kopissa satu asumaan. Tuo säätäminen pitää tietysti tehdä erikseen jatkeen kanssa ja ilman, toki tuolla ei tietenkään ole vaikutusta tarkennuksen nopeuteen.

 22. Jaket sanoo:

  Vimeinen paras tähän silmään.

  En ole ammattilainen mutta..en oo ”koskaan” kuvannut jpeg:nä.Alusta asti raw:na,eikä se sen työläänpää ole.

  Jokaisessa kuvankäsittelyohjelmassa,jota käyttänyt,pystyy muutamalla hiiren klikkauksella tekemään karkean säädön,mikä on ainakin itelle riittänyt hyvin ja eri tilanteisiin olen tehnyt eri asetukset,jotka saa käytöön klikkaamalla.Yhtä helppoa yhteen kuvaan on tehdä säädöt kuin 10000:een,kopioit vain asetuksen….

Vastaa